Gabor schoenen bestaat 100 jaar in 2019

Voor de schoen fabrikant Gabor, staat het jaar 2019 in het teken van “100 jaar van de liefde voor schoenen.”, omdat de wortels van het bedrijf terug gaan naar het jaar 1919. Pius Gabor, de grootvader van de huidige directeur Achim Gabor opende in Strehlitz een winkel voor schoenen en leer.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1949, maakten de zonen Bernhard en Joachim van Pius een nieuwe start. Met eenvoudige middelen, richtten ze van de B. & J. Gabor vrouwen schoenfabriek in Barmstedt bij Hamburg – de voorloper van de hedendaagse Gabor Shoes AG. Ze begonnen met de productie van “Everyman-schoenen”, het eenvoudigste schoeisel voor de tijd van armoede na de oorlogsjaren. Voor hun productie kregen ze leer van het Marshall-plan en verkocht ze de ene keer tegen geld en soms tegen worst of ham. Na een inspiratiereis naar de VS, bracht Bernhard een nieuwe manier om schoenen te maken naar Duitsland: de Californische stijl. Comfortabele schoenen waren eenvoudig te creëren met weinig mechanische toepassingen. De Californias werden positief en met plezier gedragen. Het succes was zo groot dat winkeliers een voorschot aanboden om de felbegeerde schoenen te krijgen.

In 1966 verhuisde Gabor zijn hoofdkantoor naar Rosenheim, Beieren (Duitsland). Een totaal van 63 gezinnen uit Barmstedt volgden en verhuisden van tevoren naar de appartementen van het bedrijf die in de Opper-Beierse stad waren gebouwd. Mede-oprichter Bernhard Gabor stierf in hetzelfde jaar. Joachim Gabor leidde het bedrijf vanaf dat moment alleen. “We maken schoenen voor miljoenen, niet voor miljonairs” was zijn credo. Met zijn zekere instinct en ondernemende visie heeft hij Gabor ontwikkeld tot een van Europa’s toonaangevende fabrikanten van damesschoenen. Gabor levert momenteel aan ongeveer 5.000 klanten in 60 landen, waarbij 50% van de productie wordt geëxporteerd. In 2001 verwierf Gabor de licentierechten voor Camel Active schoenen en ga zo maar door. Gabor speelt eveneens een belangrijke rol als een herenschoen fabrikant. Later werden licenties verleend voor Gabor-handtassen, schoenverzorging, kousen en sokken.

In 2005 nam Achim Gabor het beheer van het familiebedrijf over van zijn vader en moderniseerde het op veel gebieden. Achim Gabor ontwikkelde het Shop & Store-concept verschillende keren, waardoor een modern uiterlijk en een frisse reclamelijn werden gegarandeerd. Het bedrijf investeerde zwaar in de toekomst en breidde zijn logistiek en faciliteiten op zijn Europese locaties in Portugal en Slowakije uit. Digitalisering drijft ook Achim Gabor naar voren en opent in 2017 een online marktplaats voor zijn dealers.

Vandaag de dag is Gabor in Nederland op verschillende plekken te verkrijgen. Online is Gabor sterk vertegenwoordigd. Ben je benieuwd naar de nieuwste Gabor schoenen? Bekijk het Gabor assortiment.